Over
Analyserapport
De analyse van de NDT'23 is er. In het Analyserapport NDT'23 staat heel overzichtelijk en helder wat de DenkTankers '23 zien als belangrijkste knelpunten voor het samen betekenisvol ouder worden in Nederland. Knelpunten waarop ze in actie kunnen komen, knelpunten die met de juiste oplossingen de verandering in Nederland gaan brengen die zo hard nodig is.
20 jonge academici, masterstudenten, hbo’ers, recent afgestudeerden en PhD’ers met diverse (studie)achtergronden doen van augustus tot en met december 2023 onderzoek naar betekenisvol ouder worden en bedenken hier vervolgens concrete en impactvolle oplossingen voor. Met behulp van experts, professionals, ervaringsdeskundigen en (thema)partners zetten zij zich in om het meest urgente, vastzittende maatschappelijke probleem van nu te kraken.
Tijdens het expertforum op 4 oktober presenteerde de Nationale DenkTank 2023 haar bevindingen aan 150 experts. Kijk hier de presentatie terug: Expertforum Presentatie
Oplossingen
De oplossingen om samen betekenisvol oud te worden gaan we op 12 december 2023 uitreiken aan onder andere (demissionair minister) Karien van Gennip, Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
De onderzoeksvraag en de resultaten uit de analysefase vormen de basis voor de oplossingen die in het oplossingsrapport staan. Met elke oplossing wil de Nationale DenkTank 2023 de zo noodzakelijke versnelling in gang zetten om samen betekenisvol oud te worden in Nederland.
We willen de inhoud van het rapport voor iedereen toegankelijk maken. De teksten uit het rapport zullen vanaf 12 december te vinden op deze website. Mocht je gebruik maken van een schermlezer en tegen problemen aanlopen, laat het ons dan alstublieft weten door te bellen op 020 244 0168 of door een mail te sturen naar info@nationale-denktank.nl.
Waarom dit thema zo urgent is
Samen betekenisvol ouder worden
Tijdens de 18e editie van de Nationale DenkTank zetten 20 jonge denkers en doeners hun tanden in een maatschappelijk vraagstuk dat al jaren wordt benoemd, maar waar amper voortgang mee wordt geboekt: de vergrijzingsgolf in Nederland.
Nederland vergrijst: het aantal 65-plussers stijgt van ruim 3,5 miljoen in 2023 naar 4,8 miljoen in 2040. Er zijn om die reden nu al zorgen over een tekort aan werknemers, vrijwilligers, mantelzorgers en geschikte woningen – en dat tekort dreigt alleen maar toe te nemen. Ook spelen ouderen in onze samenleving een minder actieve rol dan gewenst; hierdoor loopt de samenleving expertise, ervaring en daadkracht mis.
De zorg- en welzijnssector lijkt momenteel te grossieren in initiatieven en oplossingen voor de aanstaande grijze golf. Toch komt de noodzakelijke versnelling niet op gang. Om die reden is besloten dat de Nationale DenkTank dit jaar zijn pijlen richt op dit onderwerp. De DenkTank heeft als doel heldere en bruikbare oplossingen te bieden voor een inclusieve samenleving voor ouderen.
De DenkTankers richten zich op het vraagstuk: Hoe kunnen ouderen in de vergrijzingsgolf betekenisvol ouder worden en hoe ziet een inclusieve samenleving voor ouderen eruit? Ze werken aan vier deelthema’s: de voorbereiding op ouder worden, zingeving, arbeidsmarktparticipatie en een passende leefomgeving.
De doelgroep ouderen
Onze maatschappij is op dit moment ingericht op ouderen als een uniforme doelgroep. Maar de ‘oudere’ bestaat natuurlijk niet. Net zomin als bij andere doelgroepen, kun je bij ouderen niet spreken van één afgebakende groep. Er is een enorme diversiteit in leeftijd, culturele- en religieuze achtergrond, seksuele geaardheid, opleidingsniveau, hoogte van inkomen, woonomgeving, gezondheid, en daarmee andere normen, waarden, behoeftes en wensen.
Over de Nationale DenkTank
De Nationale DenkTank weet dat het beter kan in Nederland. Wij weten dat je met baanbrekende ideeën ver komt, al zijn de maatschappelijke problemen nog zo groot. Onbevangen en met frisse energie slaan we barsten in versleten patronen en verouderde systemen. Wij spreken de mensen om wie het gaat, de bevlogen leraar die een visie heeft, de instromer die graag wil meedoen, de oudere die digitaal wil aanhaken, de boswachter die knokt voor de natuur of de circulaire aannemer die droomt van hergebruik. Wij praten met burgers en bestuurders, met ondernemers en wetenschappers. De Nationale DenkTank is luisteren, analyseren en creëren. Creëren van wat? Ruimte. Kansen. Alternatieven. Doorbraken en oplossingen. Ideeën waar we met z’n allen onmiddellijk mee aan de slag kunnen. Vandaag nog. Wij vertellen geen verhalen, wij maken verhalen. Op weg naar een betere wereld voor iedereen. Wij zijn de Nationale DenkTank, waar denkers doeners worden. Doe je mee?
Meer informatie over de Nationale DenkTank en uitkomsten van eerdere jaren vind je op www.nationale-denktank.nl.
Pers
Voor meer informatie, interviews, beeldmateriaal, contactinformatie van de DenkTankers kun je terecht bij: Esther Holla, communicatiemanager de Nationale DenkTank, 06 29 43 20 85, e.holla@nationale-denktank.nl